Nie ma to jak talerz dobrej domowej zupy! Polecamy prosty i sprawdzony przepis na smakowity kapuśniak.

 

Składniki

  • pół kg kapusty cukrowej
  • 50 g cebuli
  • 100 g boczku (najlepiej wędzonego)
  • kilka ziemniaków
  • 2 l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj i poszatkuj. Obraną cebulą i boczek pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj wszystkie składniki. Następnie zalej je wrzącą wodą i gotuj, aż kapusta dojdzie do miękkości. 

Po zagotowaniu odkryj na ok. 4 minuty, następnie znów gotuj pod przykryciem. 

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do gotującej się zupę. Gdy zmiękną, dodaj kostkę rosołową, i czosnek roztarty z solą. Podawaj z koperkiem. Smacznego!

Zobacz także: